Търсене на имоти

Апартаментите в Чехия поскъпнаха за първи път от четири години

Апартаментите в Чехия поскъпнаха за първи път от четири годиниЦените на апартаментите в Чехия се увеличиха за първи път от четири години насам, показва анализ на статистическата служба в страната. Средните стойности са нараснали с 0,5% през второто тримесечие на 2013 г., а ръстът в Прага е 3% за година. Статистиците са оптимисти за възстановяването на пазара. Очакванията им са поскъпването на имотите в чешката столица да повлияе на увеличението на цените и в останалата част от страната.

Експерти на недвижими имоти обаче са по-въздържани в прогнозите си за развитието на пазара. Според тях увеличение от 0,5 на сто е незначително. То може да се дължи на продажбата на няколко много скъпи жилища в центъра на Прага. Реализирани са повече сделки с къщи и апартаменти, отколкото за същия период на предходната 2012 г., но не може да се очаква голямо поскъпване, са очакванията на брокери от водещи агенции. Прогнозите им са по-скоро за застой на цените заради несигурната икономическа обстановка.

От глобалната криза през 2008 г. цените на жилищните имоти в Чехия са намалели с 12% на годишна база. Това е първото регистрирано увеличение на стойността. Но все още поскъпването е доста малко, за да се правят оптимистични прогнози.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини