Търсене на имоти

Двойно повече наети офиси спрямо миналата година

По прогнози на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, през 2016 г. размерът на наемните сделки за офис площи ще нарасне почти двойно спрямо миналата година. През 2015 г. средният размер на наемните договори е бил 1 200 кв.м., а през тази година очакванията са той да се покачи на 2 000 кв.м. Предстои да се преподпишат договори с големи наематели. В същото време приключват мащабни сделки с разрастващи се компании. Всичко това ще се случи в близките месеци, тъй като преговорите на такъв тип сделки изискват повече време.

Само в София, през първото тримесечие на годината са отдадени 22 188 кв.м. офиси, което е ръст от 17% в сравнение със същия период на изминалата година. Най-голям е делът на IT и BPO секторите, които съставляват 70% от сделките.

Нови 54 000 кв. м. офиси се очакват на пазара през тази година. Те донякъде ще отговорят на недостига в предлагането на качествени площи, което се явява основен проблем на пазара. Така например, делът на свободните площи в Топ 10 от офис сградите в София е изключително нисък, едва около 3%.

Разбира се, всичко това оказва влияние върху наемните нива. В момента луксозни офиси в близост до големи булеварди се отдават за средно 13 евро/кв.м. Това е повишение в рамките на 4%. В покрайнините стойностите са около 10 евро/кв.м.

Пловдив, Варна и Бургас са все по-атрактивни дестинации за наемателите от  IT и BPO сектора. Интересът към тези градове расте и това води до видими промени на пазара на офисите. Наличието на достатъчно и качествена работна ръка, както и добрите условия за бизнес, са основните мотиви за интереса на компаниите да отворят свой втори или трети офис извън рамките на столицата.

През последните години все по-активно се налага и нов модел на организиране на офис пространствата, а именно Activity Based Working (ABW). Огромното предимство на този стил е, че се дава възможност за организиране на по-гъвкава среда за работа. На служителите се предоставя възможността да избират кога и къде биха могли да са най-ефективни, като в същото време им се предоставя работна площ, изцяло съобразена с техните нужди.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини