Търсене на имоти

Коледа подари живот на средновековен замък във Франция

Една година след успешната кампания за продажба на френската крепост Château de la Mothe-Chandeniers, в друг регион на Франция се провежда подобна инициатива. Този път, обектът е замък от 15-ти век - Ebaupinay, а целта на организаторите – да го спасят от разруха. До 25.12.2018г. всеки желаещ е можел да инвестира 50 евро в благородната инициатива, срещу които да получи безплатен вход за цял живот и правото да вземат решения относно плановете за възстановяване на историческата обител. Срещу още 1 евро, се придобиват акции в компанията, създадена специално за управление на замъка. Организаторите вече са надминали 550 000 евро, необходими за закупуването на имота, но се нуждаят от повече пари за важни ремонтни работи, за да го направят безопасен.
 

Ebaupinay, с елегантните си, но рушащи се кръгли кули и парапети, е построен по време на стогодишната война в късния готически стил Le Breuil-sous-Argenton в Poitou-Charentes в Западна Франция. Смята се, че там е нощувл крал Луи, докато замъкът не пострадал от пожар през 1793 година.

Кампаниите за спасяване на исторически сгради е нова идея във Франция и е стартирала от частната компания „Dartagnans“, която е била вдъхновена от Националния тръст на Великобритания. Основателят й, Ротен Деламуе е обяснил за theguardian.com, че дарителите в инициативата за спасяване на Ebaupinay са 8000, сред които 186 британски граждани. Ремонтните дейности и целият имот ще бъдат  наблюдаван от изпълнителен комитет, който ще се консултира с общо събрание на съсобствениците за взимането  решения.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини