Търсене на имоти

Парк „Гюел“ - приказната градина, която трябва да посетите веднъж в живота

Шоколадово-бонбонени сгради с причудливи фасади и покриви, страни замъци, колони с форма на палми, пейка, приличаща на водна змия, екзотична ботаническа градина – това не са илюстрации от книжка с детски приказки, а паркът „Гюел“ на един от хълмовете над Барселона. Чудният кът е разположен от 17,18 ха и е проектиран от Антони Гауди в периода 1900-1914 г. по поръчка на индустриалеца Еузеби Гюел. Инвеститорът е бил вдъхновен от идеята за жилищен комплекс с жилищен комплекс, работилници, ателиета, параклис, парк, павилиони, пъстри мозайки...

Различните етапи, през които преминава строежът на парка, се отразяват на първоначалния замисъл. Проектът се променя в резултат на политическата обстановка в страната. Така се е получил неповторимият Гауди стил – съчетание между природа и изящни архитектурни елементи. Ярките цветове и нетрадиционния вид на сградите провокират човешкото въображение.

Паркът „Гюел“ е част от списъка на ЮНЕСКО за световно, културно и природно наследство. Той се е превърнал в предпочитана туристическа дестинация. Когато започва да се изгражда паркът през 1900 г., Барселона е модерен космополитен метрополис с над половин милион жители. След смъртта на Гюел неговите наследници предлагат парка на общината. Така от 1926 г. той е общински парк.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини