Търсене на имоти

Черна Гора – новото „Монако на Балканите”

 

Черна Гора – новото „Монако на Балканите”Наричат я „новото Монако” и бившата югославска република Черна Гора притежава всички необходими данни да оправдае този етикет. Според Световната туристическа организация, през следващите години, броят на туристите в държавата ще расте годишно с 9.4%. Днес тя е дестинация, която могат да си позволят хората със средни доходи, но управниците й полагат всички усилия да я превърнат в място за почивка и бизнес на световния елит.

Туризмът е основен източник на приходи за Черна Гора, която от 2010 г. има статут на кандидат-член в ЕС, а до 2015 се очаква да стане реален такъв. В страната липсва ресурс за развитие на спа и балнеотуризъм, но благоприятния климат, изключителна природа и топло море са достатъчна причина, която води тук сериозно количество туристи. Пътната мрежа е значително подобрена, но все още предстоят инвестиции.

Над от 40% от територията на държавата, с население 625 000 души, е покрита с гори, а утвърдената световни дестинации като Хърватска и Италия е само на часове път. Въпреки скромните си размери, Черна Гора разполага с доста курорти - както морските Котор, Будва, Улцин, така и ски курортите като Колашин. Местната икономика привлича милиони евро чуждестранни инвестиции от мултинационални компании като „Диар”,Баниан трии” и „Аман ризорт”, насочени към изграждането на нови елитни жилищни и хотелски комплекси. Заявките за ново строителство през 2012 г. са се повишили с 48%

Перспективите пред Черна гора се определят като положителни. Данъчната й система е благоприятна за правене на бизнес – ДДС е 17%, а корпоративният  данък - 9%, което е една от най-ниските ставки в Европа. Освен това, властите силно подкрепят малкия бизнес. Работи се по оформянето на специални територии, в които организациите могат да наемат земя, помещения и инфраструктура на преференциални цени, а през първите три години от съществуването си, фирмите се освобождават от данъци.

Покупката на имот в Черна Гора е лесна и не се характеризира с някакви ограничения. Цените на имотите са се понижили с 20%, като резултат от кризата, но след 2011 г. бележат завидна стабилизация. Средната цена на имоти в планинската държава е 1092 евро/кв.м. Най-предпочитаните градове за инвестиция са Котор, който е паметник на архитектурата, а също – Тиват, Рисан, Бечичи, Петровац и Херцег нови. В Будва кв.м жилищна площ струва 2027 евро, докато в столицата Подгорица, където покупките са рядкост – 1077 евро/кв.м.

Въпреки очевидният напредък, все още има проблеми, дължащи се на неспазване на законите, бюрокрация, корупция и ненадеждни банки. 


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини